زنان در خط مقدم
-
دختر بلوچ
دختر بلوچ آرزویی ندارد. عرف و رسوم محلی بر کودکیاش چنان سایهی سنگینی افکنده که…
۱۲ دی ۱۳۹۲
زنان تی وی
فیلمهای مستندی که در بین سالهای ۸۸ تا ۹۰ تحت تاثیر فضای سیاسی، اجتماعی و حتی عاطفی دوره جنبش سبز ساخته شدهاند کم نیستند اما کمتر مستندی نگاه دقیقی به تاثیر زنان در پیدایش جنبش دمکراسی خواهی داشته است. زنان در خط مقدم یکی از این فیلمهاست.
یورش به آزادیها و حریم خصوصی و حق انتخاب حتی پوشاک را با زنان شروع کردند و در دورههای مختلف شکل واکنش متفاوت است. اول انقلاب به شکل تظاهرات بود که سرکوب شد، و بعد بحرانهای سیاسی پیش آمد و دختران و زنان بسیاری اعدام شدند.
تنها دو ماه بعد از انقلاب با اجباری شدن حجاب به وسیلهی دولت صدها زن در مقابل دادگستری تهران دست به تظاهرات زدند. با آغاز جنگ جنبش زنان عقب نشست. در طول جنگ هر گونه اعتراض مدنی به حاشیه رانده شد. با پایان جنگ در سال ۶۷ فعالان حقوق زن راه خود را به رسانههای نوشتاری گشودند و با نوشتن مقاله، نقد و داستان مسائل زنان را به اشکال مختلف بیان کردند. در پی چند سال فعالیت مداوم مطبوعاتی شکل گرفتن گروهها و تشکلات زنان بود. سرکوب کنشگران سبب نشد فعالیت برابریخواهانهی زنان متوقف شود. چند سال بعد جنبش زنان نیرو و تاکتیکهای خود را به جنبش سبز وام داد
زن بودن یک جور مبارزهی همیشگی است. یک جور دلهرهی عمیق همیشگی.
قوانین ایران به زن حق سرپرستی بچهاش را نمیدهد
اگر زنان حجاب اسلامی را رعایت نکنند، یعنی موهایشان را نپوشانند، مستلزم دریافت تا هفتاد ضربه شلاق را دارند.
مردان حق داشتن چهار زن همزمان را دارند
زن برای این که بیرون از خانه کار کند باید از شوهرش اجازه بگیرد.
سن مسئولیت کیفری برای دختران ۹ سال در نظر گرفته میشود.
حدود یک قرن است که بدن زن به کانون سیاست در ایران تبدیل شده.
من از کشوری میآیم که مهمترین مسئلهاش در مورد زن، کنترل اوست.
اینها نمونههایی از نظرات کارشناسان مسائل زنان در این فیلم است.
مستند «زنان در خط مقدم» با کارگردانی حسین فاضلی و نویسندگی مشترکش با شیما کلباسی را میتوان از جمله فیلمهایی دانست که با برشی به تلاشهای جنبش زنان در دهه اخیر، تلاش دارد مقاومت زنان در برابر بنیادگرایی دینی و پدرسالاری را به نمایش بگذارد. فیلم تلفیقی از مصاحبههای مختلف با صحنههای نمایشی و نمادین است.